Spring til indhold

Lokalhistorisk

På den side vil der løbende komme indlæg om Kettingskovs historie, om de gårde der ligger her og de familier der har boet her. Har man en god historie man gerne vil have fortalt, er man velkommen til at skrive til bestyrelsen. Se kontaktsiden for emailadresser og telefonnumre.

Lidt om Kettingskovs historie

Går man en tur igennem Kettingskov vil man opleve et smukt kuperet landskab, flotte kig udover havet og de små øer, flittigt landbrug, dejlige bøgeskove og en del fortidsminder. For selvom der kan være delte meninger om hvem de første indbyggere i Kettingskov var, så er det sikkert og vist at der har boet mennesker her til alle tider. Her har der bugnet af mad i form af vildt og fisk, og jorden har været fed og god, omend kuperet,  til de allerførste agerdyrkere. Og mon ikke handlen er gået driftigt over havet, i alle retninger. Desuden har øen været let at sikre mod fjendtlige gæster, med mange naturhavne og muligheder for voldsteder. I Kettingskov kan vi stadig finde beviser herfor – blandt andet rytterkulen i Blomeskobbel, som var tilholdssted for de svenske soldater da de gik i land i 1657. Og ved Blommesgård har der engang ligget et palisadetårn med voldgrave nærved. Resterne af det blev brugt til udbygning af Gammelgård.

Lidt om navnet

Der er nok ikke mange der ved det, men Kettingskov hed oprindeligt Svelstrup og Svelstrupskov . I kilder tilbage fra 1580 og 1572 omtales landsbyen som ”Swulstrup” og ”Schwelstrupskov”. Kilder peger på at Svel kan være en afart af navnet Sigvald. Et nordisk navn der forbindes med Guden Odin. I senere tid blev navnet efterhånden til Kettingskov, da området oprindeligt hørte til Kettings sogn.

En driftig landsby

I Kettingskov har der været både kroer, høkerbutikker og skole, den allerførste skole på Als menes at være opstartet i Kettingskov. De er alle borte nu, men mange af husene er bevaret og fortæller deres egen historier, som vi vil prøve at bringe her, en gang imellem.

Video af vores smukke område

Kettingskov Landsbylaug

CVR NR: 40094539

Billeder som er brugt på vores hjemmeside er taget af den dygtige fotograf Dennis Bruun.

Hvis man ønsker, at billeder af en skal fjernes, kontakt venligst webmaster, Rosalyn.